ПОКАНА

ЗА

ГОДИШНО-ОТЧЕТНО ОБЩО СЪБРАНИЕ НА БЪЛГАРСКАТА АСОЦИАЦИЯ НА КОРАБНИТЕ БРОКЕРИ И АГЕНТИ

Уважаеми членове на сдружението,

На свое заседание Управителният съвет на БАКБА, в съответствие с чл. 12, т.3 от Устава  свиква годишно отчетно-изборно Общо събрание, което ще се проведе на 16.05.2024 год. от 14:00 ч. в хотел Аква, Варна при следния

Cтeфaн Cтaнoйĸoв e зaвъpшил cпeциaлнocт "Cтoпaнcĸи и финaнcoв ĸoнтpoл" в Cтoпaнcĸa aĸaдeмия "Димитъp Цeнoв", Cвищoв.

Зaпoчвa paбoтa ĸaтo ĸopaбeн aгeнт пpeз 2004 гoдинa, ĸaтo oт 2010 г. дo 2021 г. e бил cтapши ĸopaбeн aгeнт във вoдeщи фиpми в бpaншa.

Oт 2021 г. Cтaнoйĸoв e yпpaвитeл и cъcoбcтвeниĸ в "Eĸc Лoджиcтиĸ" OOД, Bapнa, чacт oт "Фидeлитac Гpyп".

B Упpaвитeлният cъвeт нa Бългapcĸaтa acoциaция нa ĸopaбнитe бpoĸepи и aгeнти (БAKБA) Cтeфaн Cтaнoйĸoв e oт 2013 г., a cтaвa пpeдceдaтeл нa УC нa бpaншoвaтa opгaнизaция oт 2021 гoдинa.

Бългapcĸaтa acoциaция нa ĸopaбнитe бpoĸepи и aгeнти (БAKБA) e cъздaдeнa пpeз 1997 гoдинa в гpaд Bapнa. Πъpвoнaчaлнoтo й нaимeнoвaниe e Peгиoнaлнa acoциaция нa ĸopaбнитe бpoĸepи и aгeнти (PAKБA) - cдpyжeниe, yчpeдeнo oт 32 чacтни ĸoмпaнии. C paзpacтвaнeтo нa acoциaциятa и пpиcъeдинявaнeтo нa фиpми, извъpшвaщи дeйнocттa cи във вcичĸи пpиcтaнищa в cтpaнaтa, acoциaциятa e пpeимeнyвaнa нa БAKБA пpeз 2003 гoдинa.

На 01.12.2023 г. с изискан коктейл във Варна, бе открито директно представителство на световния контейнерен превозвач Hapag-Lloyd в България. Фирмата е една от първите чуждестранни контейнерни превозвачи, която е започнала работа на българския пазар преди около 30 години и е добре позната на българските вносители и износители. Досега фирмата работеше чрез  косвено представителство, докато днес отваря собствени офиси, за да предложи директно услугите си на българския пазар. Фирмата оперира флот от 264 контейнерни кораба с общ транспортен капацитет от 2  милиона контейнера (TEU), със специален акцент върху превозите на хладилни контейнери, с участие в над 20 терминала по целия свят, разполага с 400 офиса в 135 държави, между които вече и България.

Откриването на офис от страна на Hapag-Lloyd недвусмислено означава, че икономиката на България се развива успешно и фирмата ще разчита на подобряващата се българска икономическа конюнктура.

Регионалният мениджър на Hapag-Lloyd за България е Ива Мирчева, която досега представляваше интересите на линията от името на агенция.

Пожелаваме успех на колегите!

На 14.11.2023 год. в Международен конгресен център Бургас се състоя заключителното събитие по проект „Разработване и внедряване на система за електронен обмен на информация в българските пристанища (Port community system – BulPCS)“, Събитието събра представители на държавни институции, пристанищни власти, пристанищни оператори и различни организации. Събитието бе открито от г-н Дирк Пергот, Генерален директор на ДППИ, който подчерта значимостта на проекта и обяви, че е изградена стандартизирана универсална платформа за интегриране на налични национални и регионални системи в единна платформа за обмен на данни, която модернизира процесите внос/износ на стоки в/от Република България.

От 16.10. до 18.10.2023 г. се проведе годишната Асамблея на ФОНАСБА в гр. Аман (Йордания). Като гости по време на откриването присъстваха Министъра на транспорта на Йордания г-жа Весам Алтахтамуни и други официални лица от йорданската държавна морска администрация. Срещата, на която участваха делегати от над 30 страни, бе открита от Президента на ФОНАСБА г-н Хавиер Дулче, а председателят на Асоциацията на Йордания г-н Дурейд Махасне приветства всички гости с „Добре дошли“. От името на правителството на Йордания, г-жа Алтахтамуни приветства делегатите, като подчерта, че е много важно в тези неблагоприятни времена да покажем, че световната морска общност на агентите и брокерите е обединена.

На вчерашното си заседание, Управителният съвет разгледа и одобри полученото заявление за членство в БАКБА на фирма „Танк Ойл Шипинг България“.

Основната фирма (https://www.tankoil.net) е основана през 2008 година и е сертифицирана по ISO 9001:2015. Член е на BIMCO и INTERTANKO. Фирмата има открити офиси в пристанищата на Колумбия, Перу и Панама, както и офис в София, които се управляват от хед-офиса им в Форт Лодърдейл (Флорида, САЩ).

С приемането на фирма „Танк Ойл Шипинг България“ за член на БАКБА, считаме че Асоциацията ще има по-широк поглед върху процесите на световния шипинг-бизнес, ще затвърди и увеличи тежестта на Асоциацията в публичното пространство, ще даде възможност за обмяна на добри практики между членовете на БАКБА и, разбира се, като цяло ще затвърди репутацията на нашата Асоциация като национална, но с интернационален опит организация.

С голямо прискърбие Ви съобщаваме за кончината на Георги Бонин. Той бе неразривно свързан с БАКБА и бе и един от основателите, а след това и член на УС на БАКБА. Фирма "Бон Марин" и лично той винаги е бил голяма радетел на развитието на нашата Асоциация, а и на морската индустрия на България като цяло!  Без съмнение, той ще остане завинаги свързан с историята на БАКБА и ще го запомним с неговия висок професионализъм и нестихваща енергия за нови предизвикателства.

Поклон пред светла му памет!

С огромна тъга поднасяме нашите искрени съболезнования към семейството му.

УС на БАКБА

rsz georgibonin news

Европейският семинар на ECASBA 2023 (20.06.2023 г.), проведен в Брюксел, представи платформа за събиране и обсъждане на развиващия се регулаторен пейзаж в морския бизнес. Бяха показани и обсъдени интересни презентации относно предстоящата митническа реформа, престъпните дейности и сътрудничеството срещу трафика на наркотици, проблемите на околната среда и ДДС в морския бизнес.

ПОКАНА

ЗА

ОБЩО СЪБРАНИЕ НА БЪЛГАРСКАТА АСОЦИАЦИЯ НА КОРАБНИТЕ БРОКЕРИ И АГЕНТИ

Уважаеми колеги,

На свое заседание Управителният съвет на БАКБА, в съответствие с чл. 12, т.3 взе решение за свикване на годишно отчетно-изборно Общо събрание, което ще се проведе на 25.04.2023 год. от 14:00 ч. в конферентна зала „Перла“ на хотел Аква, Варна при следния

Д Н Е В Е Н   Р Е Д

      1. Приемане Отчет дейността на УС за 2021-2022г.

Док. Председател на УС

  1. Приемане Отчет за финансовото състояние за 2021-2022 г. и освобождаване от отговорност.

Док. Председател на УС

  1. Приемане Бюджет на БАКБА за 2023 - 2024 г.

Док. Председател на УС

  1. Приемане План за работа на БАКБА за 2023 – 24 г.

Док. Председател на УС

  1. Промяна в Устава на БАКБА

Док. Председателя на събранието

  1. Освобождаване на фирми като членове на БАКБА поради системно неплащане на членски внос.

Док. Председател на събранието

  1. Освобождаване на досегашните членове на Управителния съвет и избор на нови членове на Управителен съвет.
 
  1. Освобождаване на досегашните членове на Котролния съвет и избор на нови членове на Контролния съвет.
 
  1. Освобождаване на досегашния председател на Управителния съвет и представляващ сдружението и избор на нов Председател на Управителния съвет и представляващ сдружението.
 
  1. Разни
 

 

10.04.2023 г.

   Варна

Според американската антроположка Маргарет Мийд (1901-1978 г.), човешката цивилизация не е започнала, когато са били измислени риболовни кукички, грънци, сечива и прочее. При разкопки е била намерена праисторическа кост със следи от счупване и впоследствие зарастване. За нея, това означавало, че някой се е грижел за този човек дни наред, докато счупването зарасне. Това явление го няма в животинския свят, защото животните не си помагат по този начин и ако някое си счупи крака, то просто е обречено да умре. Да помогнеш на друг човек в труден за него момент – това е постъпка, от която започва цивилизацията, заключава Мийд.

Вчера, 02,02,2023 год., във Варна бе проведена традиционна годишна среща организирана от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) с членовете, браншовите организации и областните координатори.От страна на БАКБА присъстваха Стефан Станойков, Никола Христов и Свилен Крайчев.

До членовете на БАКБА

ПОКАНА

ЗА ОБЩО СЪБРАНИЕ

Уважаеми колеги,

По решение на УС от днес, 01.11.04.2022 година, бе решено да се проведе отчетно-изборно Общо събрание на БАКБА на 20.11.2022 год. от 14:00 ч. в офиса на БАКБА (пл.Славейков 1, Варна) по приложения Дневен ред. 

На 25.10.22 г. се проведе годишния есенен семинар на ЕКАСБА в Атина. ЕКАСБА е постоянен комитет към ФОНАСБА, който играе ролята на  медиаторно звено между европейските корабни агенти и брокери и Европейската комисия, както и всички други европейски институции с цел защита интересите на членовете си. От страна на БАКБА участваха г-н Стефан Станойков – Председател на УС на БАКБА и г-н Свилен Крайчев – Директор на БАКБА.

Днес, в Икономически университет – Варна, бе дадено началото на инициативата "Дълбоко технологичен иновационен порт Варна". Инициативата има за цел създаване и развитие на устойчиви технологични иновации, на която от страна на БАКБА взе участие Свилен Крайчев - директор на Асоциацията. В откриването се включи онлайн лично европейският комисар Мария Габриел, която отговаря за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта към ЕК. В своята реч, тя ултимативно заяви, че силно вярва, че Варна има огромен потенциал и той ще бъде широко разгърнат в интерес на всички заинтересовани страни. Също така участваха и министърът на иновациите и растежа Александър Пулев, министърът на туризма д-р Илин Димитров, както и други представители на университетите, научните институти и бизнеса.

На 27 – 28 септември във Варна се проведе Международен черноморски форум за технологии и иновации в синята икономика - High Tech Summit for the Black Sea (HTS4BS). Форумът беше открит с поздравителен адрес от Министъра на иновациите и растежа, г-н Александър Пулев, от който участниците получиха окуражителна и съдържателна информация относно планираните финансови средства по структурните фондове и НПВУ в подкрепа на технологичното развитие на секторите от синята икономика на страната ни (към пълния текст на обръщението).

 Our service in Africa grows with the confirmed acquisition of the container liner business of DAL

 After signing a framework agreement in March, we are happy to announce that we successfully closed the acquisition of the container liner business of German carrier Deutsche Afrika-Linien (DAL) today. All responsible antitrust authorities have approved the transaction. We will now start to fully integrate DAL’s container liner activities into our business – the integration will be moving at a swift pace.

Our CEO, Rolf Habben Jansen, is looking forward to welcoming the new colleagues to Hapag-Lloyd: “We are very excited about closing the deal. The acquisition of DAL strengthens our position in Africa and will be an excellent addition to our existing activities on the continent. Especially our service offering from and to South Africa will benefit from this. It’s great that the colleagues from DAL will join us at Hapag-Lloyd. With their particular expertise in the South African market, they will support us in developing our business on the continent in the years to come.”

In the interest of business continuity, please continue to reach out to your usual contacts at Hapag-Lloyd and DAL. Your DAL contacts will stay the same for the time being. Over the next weeks, we will contact you individually to discuss the way forward.

По време на проведеното наскоро годишно Общо събрание на БАКБА, беше избран нов Председател, Управителен, Контролен съвет в състав:

За председател на Управителния съвет на БАКБА бе избран:

11.04.2022 г. До членовете на БАКБА Уважаеми колеги, По решение на УС, на 28.04.2022 година от 14:00 ч. в х-л Аква ще се проведе отчетно-изборно Общо събрание на БАКБА по приложения Дневен ред.

Скъпи колеги и всички морски хора,

 
По случай най-морския празник Никулден, в тези тежки години на изпитание, искаме да се обърнем към всички Вас и да Ви пожелаем умело да управлявате стихиите на Вашия живот в бурните океани и морета от радост и успехи, които да споделите с Вашите семейства, приятели и колеги! На всички именици честито и да са живи и здрави!
 
Председател на УС на БАКБА: Никола Христов
Директор на БАКБА: Свилен Крайчев