Годишна среща на ФОНАСБА в Аман (Йордания)

От 16.10. до 18.10.2023 г. се проведе годишната Асамблея на ФОНАСБА в гр. Аман (Йордания). Като гости по време на откриването присъстваха Министъра на транспорта на Йордания г-жа Весам Алтахтамуни и други официални лица от йорданската държавна морска администрация. Срещата, на която участваха делегати от над 30 страни, бе открита от Президента на ФОНАСБА г-н Хавиер Дулче, а председателят на Асоциацията на Йордания г-н Дурейд Махасне приветства всички гости с „Добре дошли“. От името на правителството на Йордания, г-жа Алтахтамуни приветства делегатите, като подчерта, че е много важно в тези неблагоприятни времена да покажем, че световната морска общност на агентите и брокерите е обединена.

Традиционно, срещата протече в няколко панела, като първият бе посветен на ЕКАСБА. Председателят на комитета ЕКАСБА г-н Марко Так информира делегатите за извършеното от ЕКАСБА през изминалия период 2022 - 2023 год., като по-специално засегна темата за „Криминалното използване на веригата за морския транспорт: Прекъсване въздействието на престъпните дейности използващи морския транспорт.“. Участниците имаха възможност да споделят свои наблюдения и действителни случки в по време на тяхната дейност.

Вторият панел бе посветен на комитета „Корабни брокери“. Темите, които бяха засегнати:

  • Панелна дискусия: „Геополитическите влияния върху корабоплаването“
  • Панелна дискусия: „Цифрово управление: Въздействието върху брокеража на кораби на ИТ платформи и други електронни решения за професията корабен брокер“

Модератор на този панел бе Фулвио Карлини, председател на комисията и лектор Марк Уилямс.

Лекторите изразиха загриженост, че световните геополитически влияния все повече засягат световната търговията, а оттам и корабния бизнес и го ограничават в своята дейност. Интерес предизвика и презентацията на М.Уилямс относно цифровизацията на брокерския бизнес, според който цифровизацията ще навлиза все повече в нашата работа и машините (ИИ) все повече ще управляват и ще въздействат върху нашите решения.

Третият панел по традиция бе посветен на комитета на „Корабни агенти“. Темите, който бяха разгледани бяха:

  • Панелна дискусия: DA-Desk относно въздействието на финансовите услуги на трети страни доставчици в отношенията корабен агент/принципал
  • „Перспективи за круизния сектор“: Презентация за текущото състояние на круизния сектор и бъдещото му развитие.
  • „Секторът на контейнерите: Бъдещи тенденции, развитие на пазара и регулация въздействия”

Модератор бе Симоне Карлини, председател на комисията и лектори Йорам Себба Дионисис Целепис, управляващ директор DA-DESK, Hans Christian Mordhorst, Group CCO и неизпълнителен председател на DA-Desk.

Разбираемо, първата тема предизвика засилен интерес сред участниците, защото не е тайна, че агентите изразяват нескрито недоволство от работата на тази платформа. По време на дискусията, от участниците бяха дадени много примери за това, как безцеремонно не се признават разходи в Дисбурсментските сметки. По същата тема председателят на БАКБА г-н Стефан Станойков изрази подобно становище и от името на членовете на БАКБА. Представителите на DA-DESK опитаха да защитят своето становище, че работата им е на професионално ниво, но участниците от страна на ФОНАСБА не останаха особено доволни.

Междувременно, в дискусиите, присъстващите споделиха, че при агентите вече се забелязва търсене на „Сертификат за качество ФОНАСБА“ от страна на корабособствениците, което означава нарастване авторитета на самата ФОНАСБА.

Четвъртият панел както винаги бе дискусия относно „Добрите практики“. По време на дискусията бе обърнато внимание на подобряване на ангажираността на младите членове, както и възможностите за насърчаване, ангажиране и подкрепяне на по-младите членове в нашата професия. По време на този панел бе анонсиран победителя в конкурса „Young Agent & Broker Award 2022 и 2023“.

Също така бе проведена дискусия относно нововъзникващите тенденции в дигитализацията и автоматизацията. Реймънд Трох представи презентация за въздействието на ИИ върху транспортната верига и по-специално – кораб - агенти и корабни брокери.

Последният пети панел неизменно бе посветен на въздействието на изменението на климата и контрола на околната среда в сектора корабоплаването. Панелът се водеше от нашия домакин г-н Дурейд Махасне, който е регионален вицепрезидент за Близкия изток и Южна Азия, а лектори бяха г-н Медхат Ел Кади, председател на Egyptian International Forwarding Federation, г-н Матиас Поулсен – Изпълнителен директор на Аqaba Container Terminal и г-н Колин де Соуза - Регионален ръководител за Южна Азия на ONE Line

Годишното събиране на ФОНАСБА завърши с Гала вечеря, по време на която, за съжаление на всички, бе обявено оттеглянето на нашия добър приятел и генерален мениджър на ФОНАСБА Джонатан Уилямс, който поради своето пенсиониране се оттегля от поста, който заемаше 27 години. На негово място ще бъде Елеонора Мод, която бе представена на аудиторията, като двамата ще съвместяват тази длъжност още няколко месеца за плавно предаване на дейността.

 

Знаме

Откриване на Годишната Асамблея на ФОНАСБА за 2023 г. в Аман, Йордания

 

Министър на транспорта

Приветствие от г-жа Алтахтамуни -  Министър на транспорта на Йордания

 

Зала

Участваха делегатите от над 30 държави

 

Свилен Стефан

Българската делегация

 

Стефан Елеонора

С.Станойков с г-жа Елеонора Мод - новият Генерален Мениджър на ФОНАСБА

 

Джонатан

Изпращането с благодарности за работата му на нашия добър приятел Джонатан Уилямс

 

Джонатан гала

Асамблеята по традиция завършва с Гала вечеря

Българска делегация1

Българската делегация в пълен състав на Гала вечерята