ООН призна моряците и морския персонал като ключови работници

По време на пандемията КОВИД 19, на над 1 милион моряци и морски работници им беше забранено слизането на брега в редица държави от техните правителства, с което се осуетяваше тяхната смяна. Така, те бяха принудени да престоят на корабите доста време след завършване на контрактите им. Това, разбира се, влияеше върху тяхната работоспособност и най-вече върху тяхната психика.

След упорити активни действията на международната морска общественост за обръщане внимание върху този тежък проблем и да се позволят смените на екипажите, като така да се осигури на морския транспорт да продължи да работи по време на пандемията, в своя резолюция Генералната асамблеята на Организацията на обединените нации призна „моряци и друг морски персонал“ като ключови работници (параграф 3 от Резолюция A / 75 / L.37) и настоява държавите също да признаят този факт.

С този документ, на практика се признава и ключовото значението на корабоплаването за нормалното функциониране на обществото, както като цяло, така и по отношение на пандемията и призовава за действия за повишаване на устойчивостта на веригите за доставки, осигуряване на правото на моряците на достойни условия на труд и живот, и защита на техните човешки права.

UN RESOLUTION ON SEAFARERS page 001 

UN RESOLUTION ON SEAFARERS page 002