България отпадна от Парижкия меморандум заради липсата на държавна морска стратегия

Радио Варна:

България отпадна от Парижкия меморандум заради липсата на държавна морска стратегия

„Липсата на държавна стратегия за развитието на морската индустрия е основната причина за това България да не е включена в Парижкия меморандум”, каза в интервю за морското предаване на Радио Варна председателят на Българска морска камара капитан Богдан Богданов. Той подчерта, че ресорните институции от години неглижират проблемите в морския бранш и вместо да дават решения правят само констатации. Капитан Богданов коментира:

В последните години България бавно, но сигурно се превръща в крайбрежна държава...

От камарата са изпратили 2 писма до министерството на транспорта с предложение за среща, на която да бъдат обсъдени проблемите в морската индустрия. Отговор все още няма. Секретарят на морската камара Свилен Крайчев заяви, че, според него, тези, от които зависят решенията в сектора преди години са вслушвали повече в исканията и предложенията на морския бранш:

Не мога да разбера как някой, който получава заплата от нашите пари може да не се отзове на предложение за среща от такава голяма морска общност.

Към днешна дата под български флаг плават само 10 кораба, каза още капитан Богданов и напомни, че за да бъде включена страната ни в Парижкия меморандум е необходимо да има поне 30 посещения на кораби под български фраг в пристанища на държави, които участват в меморандума. За последните 3 години тези посещения са 26.

„Поне що се отнася до морската индустрия, България вече не е морска държава“ - така Свилен Крайчев коментира отпадането на страната ни от меморандума.

Чуйте разговора с Богдан Богданов и Свилен Крайчев: ТУК